Prečo si nainštalovať aplikáciu Slovensko v mobile?

Digitálne služby štátu sa postupne rozširujú, z domu už dnes vybavíte množstvo úradných záležitostí. Minulý rok sa však elektronizácia na Slovensku posunula ešte o krok ďalej a to vďaka spusteniu aplikácie Slovensko v mobile. Tá umožňuje úradovať priamo z telefónu, bez prácneho prihlasovania sa do systémov pomocou čítačky a občianskeho preukazu. Navyše má aplikácia aj niekoľko ďalších benefitov, pre ktoré sa ju oplatí nainštalovať.

Nezmeškáte už žiadny úradný termín či lehotu 

Viete, kedy končí platnosť emisnej kontroly vášho auta a kedy sú polročné prázdniny? S aplikáciou Slovensko v mobile už nemusíte sledovať platnosti jednotlivých dokumentov ani významné dátumy.  

Vďaka notifikáciám v aplikácii dostanete vždy vopred upozornenie na dôležitú udalosť priamo do telefónu. Informácie chodia v dostatočnom časovom predstihu a zároveň ponúkajú možnosť priameho prekliku na vykonanie potrebnej akcie. Napríklad si môžete aktivovať automatické notifikácie o blížiacom sa konci platnosti emisnej a technickej kontroly na vašom vozidle a potrebe absolvovania novej kontroly.

Aj keď v súčasnosti je ponuka notifikácii pomerne obmedzená, ako uvádzajú autori aplikácie, funkčnosť a počet notifikačných tém sa v budúcnosti bude rozširovať. Čoskoro vám tak aplikácia môže pripomenúť aj napríklad vypršanie dátumu platnosti dokladov, novú správu v schránke či upozorniť vás na zmenu stavu podania a podobne.

Do viacerých štátnych systémov sa prihlásite jedným klikom

Kým doteraz bolo potrebné pri každom prihlásení sa k štátnym službám použiť čítačku kariet a občiansky preukaz s čipom, s aplikáciou Slovensko v mobile sa tomuto viete vyhnúť. Aplikáciu si pomocou čítačky kariet a občianskeho preukazu aktivujete iba raz, pri prvom prihlásení. Tá následne slúži ako generátor mobilných kľúčov, ktoré vám umožnia sa prihlasovať do rôznych štátnych systémov a aplikácií bez použitia počítača, čítačky kariet a občianskeho preukazu. Jednoducho si len vygenerujete mobilný kľúč a pohodlne sa prihlásite napríklad do portálu slovensko.sk či do elektronickej schránky správ.  

Niektoré elektronické služby máte dostupné odkiaľkoľvek

Keďže s použitím aplikácie resp. mobilného kľúča odpadá nutnosť prihlasovať sa do štátnych systémov cez počítač, elektronicky komunikovať s inštitúciami je tak možné už aj cez smartfón či tablet s prístupom na internet. Môžete si takto vybaviť nový cestovný doklad, registrovať sa pred cestou do zahraničia alebo sa prihlásiť do elektronickej zdravotnej knižky.  

Žiaľ, nie každá služba umožňuje takéto jednoduché prihlásenie, a tak sa vo viacerých prípadoch ešte stále musíte identifikovať pomocou občianskeho preukazu s čipom a čítačkou kariet. Navyše, ak služba vyžaduje podpísanie elektronickým podpisom, použitiu počítača a čítačky kariet sa nevyhnete.

Napriek tomu má aplikácia nesporné výhody, ktoré vám uľahčia život a odbremenia vás o viaceré starosti. Ak sa v budúcnosti podarí doplniť ďalšie funkcie, mať nainštalovanú aplikáciu Slovensko v mobile sa určite oplatí.