Akú čítačku čipových kariet si zaobstarať, aby ste mohli využívať elektronický občiansky preukaz (eID)?

Ak plánujete využívať výhody elektronického občianskeho preukazu, teda eID, možno si kladiete otázku, akú čítačku čipových kariet si pre prácu s ním zaobstarať. Ponuka na trhu je v dnešnej dobe skutočne široká a nie je ľahké sa v nej zorientovať. V tomto článku vám preto objasníme, v čom sa jednotlivé čítačky líšia a ako vybrať tú najlepšiu pre vaše potreby. 

Pre využívanie eID je nevyhnutné vlastniť čítačku čipových kariet, ktorá podporuje elektronický čip v občianskom preukaze. Taká čítačka môže byť buď súčasťou notebooku, prípadne klávesnice, alebo je možné ju dokúpiť ako externé zariadenie, ktoré sa pripojí pomocou konektora (napríklad USB) alebo bezdrôtovo (bluetooth). 

Čítačka pre prácu s eID musí spĺňať tieto parametre:

  • musí byť v súlade s normou ISO 7816,
  • musí podporovať CCID (Chip Card Interface Device) a komunikačný štandard PC/SC,
  • musí byť kompatibilná s operačným systémom vášho počítača.

Koľko zaplatíte za dobrú čítačku?

Čítačky čipových kariet môžete zohnať v širokom cenovom rozmedzí. Jeden model vás vyjde pár desiatok eur, za iný zaplatíte dvakrát toľko.  V čom je teda rozdiel? Pokiaľ ide o funkčnosť čítania eID, sú si všetky čítačky viac-menej podobné. Rozdiel v cene robí design, značka, prevedenie čítačky a hlavne - jej zabezpečenie.

Najlacnejšie čítačky čipových kariet nemajú klávesnicu ani displej. Všetky prístupové kódy tak zadávate priamo do vášho počítača. Drahšie čítačky sú vybavené displejom, ako aj klávesnicou, takže kódy zadávate priamo do čítačky, odkiaľ sa ich hodnota prenáša do čipu. Komunikácia PINu a ďalších hesiel tak vlastne vôbec neprebieha cez váš počítač, čím sa výrazne znižuje riziko, že tento tajný údaj odpočúva nejaký škodlivý kód (napríklad malware). Vďaka tomu sú tieto čítačky bezpečnejšie, čo je však podmienené vyššou cenou. Je teda na vás ako na užívateľovi, či si vyberiete lacnejší alebo drahší variant.

Základnú čítačku bez PIN padu zoženiete už za pár desiatok eur. Rozhodne nešliapnete vedľa napríklad s Gemalto IDBridge CT 30 – najrozšírenejšou profesionálnou USB čítačkou čipových kariet s kontaktným čipom.

Pokiaľ však chcete radšej model s displejom a klávesnicou, odporúčame Gemalto IDBridge CT 710. Cena je síce o niečo vyššia, ale vzhľadom k lepšiemu zabezpečeniu sa táto investícia určite oplatí.

Čítačky kariet je možné pripojiť aj k mobilnému telefónu, a to cez bluetooth. Pred prvým použitím ich stačí spárovať s mobilným zariadením a máte hotovo. Nie je potrebné nič inštalovať. V tejto kategórii ponúkame robustnú bluetooth čítačku čipových kariet AirID 2 Business. AirID podporuje Windows, Apple iOS, Android, Linux Bluetooth Low Energy (BLE) a USB. Kartu je možné aj naďalej používať v režime NFC.

Akonáhle máte vybranú čítačku, stačí si nainštalovať obslužnú aplikáciu eID a môžete sa prihlásiť do vášho eID klienta (aplikácie slúžiacej na elektronickú identifikáciu majiteľa občianskeho preukazu s čipom a na prihlasovanie sa na portál www.slovensko.sk, do elektronických schránok alebo na iný špecializovaný portál verejnej správy).

Na čo môžete eID využiť?

Aktuálne eID asi nevyužijete v 100% prípadoch, kedy budete potrebovať komunikovať so štátnou správou. K niektorým úkonom je navyše potrebná aj elektronická schránka. Behanie po úradoch si však môžete ušetriť, ak potrebujete: 

  • podať daňové priznanie,
  • požiadať o výpis z registra trestov,
  • požiadať o výpis zo živnostenského registra,
  • prihlásiť sa do aplikácie eZdravie
  • zistiť údaje z katastra nehnuteľností,
  • nahlásiť zmeny údajov
  • komunikovať so Sociálnou poisťovňou
  • podať žiadosť, sťažnosť, žalobu

Tip: Služby dostupné cez eID klienta si môžete overiť na stránkach slovensko.sk (príp. https://www.slovensko.sk/sk/clanok/_vybrane-e-sluzby)

Je používanie eID bezpečné? 

Teraz, keď už viete, čo všetko s eID vybavíte, možno vás napadá, či nemôže byť zneužitá v prípade, že ju stratíte, alebo vám ju niekto ukradne. Bez správnych prihlasovacích údajov je však eID len obyčajným občianskym preukazom. Vybavovanie nových dokladov je síce nepríjemné, určite ale nemusíte mať strach, že sa do vášho eID klienta niekto prihlási len na základe vášho eID. Elektronický občiansky preukaz má navyše vysokú úroveň záruky podľa Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 910/2014 o elektronickej identifikácii a službách vytvárajúcich dôveru pre elektronické transakcie na vnútornom trhu.