Ako pridať do dokumentu časovú pečiatku (TSA) a overiť jej vloženie?

Časová pečiatka (z anglického “timestamp” - skrátene TSA), je zárukou, že elektronické údaje existovali v danej podobe v určitom časovom okamihu. Systémový čas, ktorý je zaznamenaný v dokumentoch, je ľahko manipulovateľný - jeho dôveryhodnosť preto nie je vysoká. Práve časová pečiatka poskytuje nespochybniteľný dôkaz o tom, ako dokument vyzeral v čase, keď ste ho opečiatkovali. Okrem toho predĺži platnosť dokumentu s elektronickým podpisom minimálne o 5 rokov.

Predplatné časových pečiatok sa zvyčajne uskutočňuje prostredníctvom predplatených balíkov, z ktorých používateľ priebežne čerpá. Každý podpis alebo odtlačok pečiatky na dokumente je jednou pečiatkou odobratou z balíka predplatného. Balík kvalifikovaných časových pečiatok si môžete zakúpiť napr. v našom e-shope: https://www.usbtokeny.sk/kvalifikovane-casove-peciatky--tsa/

Pridanie časovej pečiatky do dokumentu je pomerne jednoduché. Okrem toho možno napríklad program Adobe Acrobat Reader DC nastaviť tak, aby pri každom podpisovaní dokumentu pridával časovú pečiatku. Potom sa časová pečiatka vloží aj ako súčasť podpisu dokumentu.Vlastný postup nastavenia odberu časovej pečiatky v programe Adobe Acrobat Reader DC je uvedený nižšie. V rámci pokynov predpokladáme, že používateľ už má nastavený prístup na zákaznícky portál PostSignum.

  1. Prosím, otvorte si Adobe Acrobat Reader DC (na stiahnutie tu)
  2. V hlavnej ponuke kliknite na položku "Predvoľby"
  3. Kliknite na "Podpisy" v ľavom menu
  4. Ďalej kliknite na "Pridať časovú pečiatku do dokumentu" (tlačidlo "Ďalej...")
  5. Kliknite na "Nový"
  6. Teraz nastavte vlastný názov (označenie) pre tento prístup (je to úplne na vás)
  7. Skopírujte adresu URL servera https://www3.postsignum.cz/TSS/TSS_user/
  8. Zaškrtnite políčko "Tento server vyžaduje prihlásenie"
  9. Zadajte e-mailovú adresu (pozri vyššie) a heslo, ktoré ste si nastavili na zákazníckom portáli PostSignum
  10. Nakoniec je dobré označiť prístup k serveru ako predvolený - kliknite na tlačidlo "Nastaviť predvolené"

Často kladenou otázkou je, či je v časovej pečiatke uvedené meno osoby alebo názov spoločnosti - nie je, môžete použiť prístup, ktorý získate v rámci celej spoločnosti na viacerých pracovných staniciach.

Teraz si ukážeme, ako pridať časovú pečiatku do dokumentu a ako následne overiť jej platnosť:

  1. V hornom paneli kliknite na položku Nástroje a potom na položku Certifikáty. V hornej časti stránky kliknite na tlačidlo Časová pečiatka. Ak ste nastavili automatické vkladanie časovej pečiatky pri podpisovaní, vyberte hneď možnosť Digitálne podpísať. 



  2. Uložte súbor, najlepšie s novým názvom.
  3. Ďalej si môžeme v paneli Podpis zobraziť detail časovej pečiatky.

Ak si neviete dať s nastavením rady, neváhajte nás kontaktovať na adrese obchod@usbtokeny.sk, radi vám pomôžeme.